2015年辽宁省普通高中学业水平考试1

2015 年辽宁省普通高中学业水平考试(一) 英 语 (本试卷分第 I 卷和第 II 卷,考试时间 90 分钟,满分 100 分) 第 I 卷(选择题 满分 60 分) 第一部分 阅读理解(共 20 小题; 每小题 2 分,满分 40 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中, 选出最佳选项。 A A short Chinese man seems to be the tallest in the world right now. Jack Ma (Ma Yun), 51, is executive chairman of Alibaba Group, a business-to-business online platform. On Sept 19, 2014 Alibaba went public on the New York Stock Exchange , raising $25 billion through an IPO (首次 公开发行股票), the biggest in US history, Ma, a formal English teacher, has become the richest man on the Chinese mainland. Born in Hangzhou, Zhejiang, Ma grew up as a happy kid. At the age of 12, he wanted to learn English. Every morning, he awoke at 5am, cycled 40 minute to a hotel near the West Lake where he could chat to foreign tourists. He did it for nine years, rain or shine. The experience made him a fluent English speaker and also opened his eyes to the wider world. In a 1995 trip to the US, Ma was showed the Internet for the first time. He searched Yahoo using the word “Beer” and found that there was nothing in there about China. Seeing the chance, Ma returned to China and set up a website called China Pages without even knowing much about computers. Four years later, 18 people including Ma, his wife and his friends founded Alibaba in Hangzhou. He believed in the Internet business potential when few other Chinese did. People called him “Crazy Jack Ma”. But 15 years later Alibaba has developed into the world’s largest e-commerce company, owning popular shopping websites like Taobao and Tmall. It makes more profit online than Amazon and e-Bay combined. No one thinks he’s mad now. Ma’s favorite line has been printed on Alibaba’s souvenir T-shirts. It reads: “Everybody should have a dream comes true. What if that dream comes true?” 1. What would be the best title for the passage? A. A Big Dreamer Ma B. A Short Chinese Man Ma C. A Crazy Businessman Jack Ma D. A Billionaire Jack Ma 2. We learn from Paragraph 1 that _____. A. Alibaba Group is the biggest company in China B. Alibaba’s IPO has raised $25 billion. C. Jack Ma used to be a math teacher D. Jack Ma is the richest man in the world. 3. Why did Ma travel by bike to a hotel near the West Lake? A. To do daily morning exercise. B. To work as a interpreter. C. To have small talk with foreigners. D. To work part-time. 4. When did Ma and his team found Alibaba?
1

5. A. In 1995 B. In 2014 C. In1999 D. In 1998 6. Which of the following is the world’s largest e-commerce company? A. Taobao B. Alibaba C. Amazon D. e-Bay B For years we have been dieting strictly after the year-end overeating, afraid that when summer comes, the bigger size we have grown won’t support how we ate. Now scientists say it’s a little insect that causes obesity(肥胖症). As the holiday season with its rich meals arrives, millions of food lovers are paying attention to their build. But scientists have found that overweight is not about too much Christmas turkey or hot chocolates, but some gut bacteria (肠道细菌).Chinese scientists recently discovered a type of gut bacteria that may cause obesity. A research team led by Zhao Liping, a doctor in Shanghai, has discovered a general link between a particular kind of bacteria and unusual overweight. For long scientists have believed that gut bacteria may play a very important role in overweight, but they had never been able to find the answer. While a link was believed to be there, proving it was another matter. “The list of diseases is just growing and growing,” says a famous American doctor Lita. “But the problem is that we’re only able to look at associations and aren’t yet able to finish the studies.” In the recent medical study, researchers found too much endotoxin (内毒素) led to 35 percent of the gut bacteria in a heavy patient whose weight was 175 kg. With the help of this information, researchers tried to help the patient by feeding him a special food to kill many of his gut bacteria. After 23 weeks, the patient lost 51.4 kg of his weight. 6. We diet strictly after the year-end overeating because________. A. we regret eating to much B. we suffer from rich food C. there are bacteria in our guts D. we don’t want to look fat 7. What can be learned from Zhao’s research? A. A kind of bacteria is about obesity. B. Healthy diet helps to keep your build. C. Chocolate doesn’t cause overweight. D. Too much turkey leads to overweight. 8. Which of the following statements is TRUE? A.Scientists didn’t try to kill the gut bacteria of a fat man. B. There is a link between animal’s overweight and human’s. C. Lita proved the link between bacteria and overweight. D.Scientists found bacteria may lead to many diseases. 9. The patient finally lost 51.4 kg of his weight after_______. A. lots of gut bacteria were gone B. his favourite food had disappeared C. he had a special kind of operation D.35 percent of his gut bacteria were killed 10. The passage is mainly about_______. A. people’s overeating habits B. a greener lifestyle C. a medical discovery D.the consequence of obesity C Many parents dream of their children growing into healthy, well adjusted adults, moving out of home and heading out into the big, wide world. But when the couple Monique and Graeme Ford’s three children began to leave the nest, they realized they still had a lot of love to give. After
2

weighing up the pros and cons(利弊)the farmers from Blowhard, north of Ballartat, decided to become foster(代养的) parents. In five years, they cared for seven different children, and a pair of brothers, aged 10 and 15, and currently their home is called the farm home. The depth of love is obvious to anybody watching Monique and Graeme get along with their foster children, who have been part of the family for more than two years. Monique says it’s important to treat foster kids like your own children. The experience has opened the minds of Monique, Graeme and their three kids, and make them more aware of the world around them and the different challenges people face. According to the Foster Care Association of Victoria, the need for new carers is urgent and growing. Monique says she would recommend the experience to everybody. “To be able to, hopefully, help a child on the right path and set them straight, and know that we’re going to be there forever for them, even when they leave, is really great. It certainly brings you more rewards than what you ever expected,” says Monique. 11.The aim of the author in the passage is that ______. A. The author encourages readers to foster children B. Monique and Graeme Ford have become famous C. fostering children is rarely accepted by the public D. many children have bad luck to lose their families 12. The couple decided to foster some children ______. A. out of their short-time enthusiasm B. after they thought over carefully C. because of their deep friendship with the children D. because they wanted to be away from a lonely life 13. When it comes to fostering children _______. A. the neighbours hold the opposite attitude B. Monique thinks it brings them much trouble C. the peaceful life will be badly disturbed D. it is thought to be a job worth your energy 14. The author thinks the couple is ______. A. praiseworthy B. hopeless C. serious D. selfish 15. The benefit of fostering children is that _______. A. children can live a rich life B. parents can get rid of their duty C. children can grow up healthily D. people can say goodbye to loneliness D In the sixth century BC, western philosophy was born in ancient Greece. One of the earliest of these ancient thinkers was the mathematician Pythagoras who was born in 570

3

BC. His theory that mathematics can be used to explain everything in the universe has influenced many later generations of thinkers. Socrates is one of the philosophers whose influence has b een the greatest. He was born around 470 BC in Athens. Socrates was a great doubter who believed that we should question everything. While the earlier thinkers tried to explain the universe, he didn’t believe that this was useful. He taught we should think for ourselves and be true to our ideas and beliefs. In the end, he was condemned(宣判) to death in 399 BC. He was believed to be a dangerous influence because he taught people to question everything, even the law. Aristotle was another great philosopher whose ideas continue to be studied today. Born in 384 BC, at the age of 17 he was sent to Athens where he lived until 322 BC. Aristotle founded the philosophy of logic which says that there is an explanation for everything that exists. Aristotle also believed that each human being wants a happy life and this can only be achieved by living in a well-ordered society. He also taught that the purpose of government and the state is to make possible the happiness of its citizens. Like Socrates, Aristotle was condemned by the authorities who feared his influence. He escaped execution by leaving Athens in 323 BC but he died the following year at the age of 62. 16. According to the passage early western philosophy was born in ancient _______. A. Greece B. China C. England D. Italy 17. Other philosophers were influenced by Pythagoras’_______. A. ideas of B. theory of mathematics C. private belief D. great depth of knowledge 18. Which of the following is NOT true according to the passage? A. Aristotle stressed that people should think logically. B. Socrates was a great man who didn’t trust anything. C. Pythagoras believed that we ought to live a happy life. D. Socrates thought we should stay true to our ideas and beliefs. 19. Why was Socrates considered a dangerous influence? A. He taught we should question everything, including the law. B. He considered that everything could be explained. C. He founded the philosophy of mathematics for people. D. He threw doubt on the use of explanation of the universe . 20. What does the underlined word “execution” mean in the last paragraph? A. Life sentence. B. Cruel treatment. C. Physical punishment. D. Death sentence. 第二部分 英语知识运用(共两节,满分 35 分)

4

第一节:完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从 21—40 各题所给的四个选项(A、B、C 和 D) 中,选出最佳选项。 A professor let her class play a game. The teacher told each 21 to bring a bag 22 a few potatoes. Each potato would be given a(n) 23 of a person that the child hated, so the number of potatoes that a student would put into his/her bag would 24 the number of people the student 25 . Some students had two potatoes; some had three and others had 26 five potatoes. The professor then told the students to 27 the bag wherever they went for a week. As the days 28 , the students started to complain(抱怨) because of the unpleasant 29 coming from the rotten(腐烂的)potatoes. And the students with five potatoes also had to carry 30 bags. After 31 , the professor asked, “How did you feel?” The students started complaining about the 32 they had to go through, when they had to carry the heavy and 33 potatoes everywhere they went. 34 the teacher said, “This is the situation 35 you carry your hate for 36 inside your heart. The smell of hate will 37 your heart and you will carry 38 with you wherever you go. If you cannot 39 the smell of rotten potatoes for 40 one week, can you imagine what it is like to have the smell of hate in your heart for your lifetime?” 21. A. student B. headmaster C. teacher D. classmate 22. A. including B. taking C. containing D. providing 23. A. bag B. number C. aim D. name 24. A. lead to B. depend on C. belong to D. consist of 25. A. spotted B. hated C. loved D. missed 26. A. up to B. or rather C. at least D. less than 27. A. fetch B. offer C. carry D. bring 28. A. went by B. went down C. went up D. went away 29. A. shape B. smell C. color D. taste 30. A. smaller B. lighter C. brighter D. heavier 31. A. a week B. an evening C. a month D. an hour 32. A. success B. quarrel C. trouble D. pleasure 33. A. smelly B. pleasant C. fresh D. lively 34. A. Thus B. Then C. Anyhow D. However 35. A. until B. unless C. since D. when 36. A. somebody B. something C. everybody D. everything 37. A. prevent B. protect C. pollute D. produce 38. A. them B. it C. us D. that
5

39. A. allow 40. A. ever

B. admit B. still

C. bear C. once

D. breathe D. just

第 II 卷(非选择题

满分 40 分)

第二部分 英语知识运用(共两节,满分 35 分) 第二节 (共 10 小题; 每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于 3 个单词)或括号内单词的正确形 式。 A student : Hello. I’m so interested in your work 41 (save) birds! What do you think is the most difficult part of your work? A volunteer: Well ... I suppose it’s saving wild birds covered in oil. That’s the most difficult of all. A student : How does that happen? A volunteer: The oil comes from boats. It floats 42 the water and covers the birds’ feathers when they swim through 43 . A student : That 44 (sound) terrible. What do you do about it? A volunteer: The first thing we do is to make sure the birds haven’t eaten too much oil. When a bird’s covered in oil, it tries to clean itself with its mouth. As it does so, the bird eats some oil 45 becomes sick. A student : Oh dear! Do the birds always die? A volunteer: Sometimes ... but we try 46 (protect) them. A bird uses its feathers like 47 raincoat to keep out cold water. When feathers 48 (cover) in oil, they stick together and a bird’ skin gets cold in the water. So without help the bird would die of 49 ! After we clean them, the birds produce a natural oil in their tails and put this over their feathers with their mouths until they feel 50 (good). 第三部分 书面表达(共 1 小题;满分 25 分) 假如下周将有一些来自友好校的英国师生到你校进行一周的友好访问,请你代表全体 师生用英语写一篇欢迎词。 内容包括:1.欢迎英国客人的到来; 2.活动安排:(校园游;共同进行环保项目研究;足球比赛; 参观中国家庭;吃中国美食); 3.目的:交流文化,相互学习。 注意: 1.词数:100 左右; 2. 开头结尾已给出,不计入总词数; 3.可以适当增加细节,以使行文连贯。 参考词汇: 友好校 sister school; 校园游 campus tour Honorable British guests, dear teachers and fellow students, ___________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________
6

_____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________ __________________________ Thanks for listening!

7

参考答案(一) 一、参考答案 第I卷 1. A 2. B 3. C 4. C 5.B 6. D 7. A 8. D 9. A 10. C 11. A 12. B 13. D 14.A 15. C 16. A 17. B 18. C 19. A 20. D 21.A 22. C 23. D 24. B 25.B 26.A 27. C 28. A 29. B 30. D 31. A 32. C 33. A 34. B 35. D 36. A 37. C 38. B 39. C 40.D 第 II 卷 41. saving/to save 42. on 43. it 44. sounds 45. and 46. to protect 47. a 48. are covered 49. cold/coldness 50. better 书面表达: Honorable British guests, dear teachers and fellow students, Allow me, first of all, on behalf of all the teachers and students at our school, to show a warm welcome to you from our sister school in Britain. During your stay at our school, we will first arrange a campus tour for you. Then, we will carry out our project on environmental protection together. We’ve also prepared a football match to promote our friendship. Last but not least, you will be taken to several Chinese host families, where you can try delicious traditional Chinese food. We hope that these activities make you experience a different culture, and we also hope to learn about yours. We wish you a pleasant stay at our school! Thanks for listening!

8


相关文档

2015年辽宁省普通高中学业水平考试2
2015年辽宁省普通高中学生学业水平考试历史试卷1
2015年辽宁省普通高中学生学业水平考试真题
2015年辽宁省沈阳市普通高中学生学业水平考试数学模拟卷(一)
2015年辽宁省普通高中学业水平考试
2015年辽宁省普通高中学业水平考试物理-样卷
2015年辽宁省普通高中学业水平考试信息技术试卷
2015年辽宁省普通高中学生学业水平考试样卷
2015年辽宁省普通高中学生学业水平考试真题00
2015年辽宁省普通高中学生学业水平考试《考试大纲》及《考试说明》生物部分2015年版
电脑版